Pamatujete na předvolební spot koalice KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí, ve kterém „mladé verze“ šéfa lidovců Pavla Bělohrádka a předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka jako dva kamáradi ze skauta táhnou za jeden provaz? Klip v režii Filipa Renče doprovázený dramatickou hudbou s gradujícím závěrem a hesly jako Síla nového spojení, Síla přátelství či Síla odvahy vzbudil spíše posměch věřejnosti. Podobně i jeho hlavní myšlenky, že ve dvou se to lépe táhne a vytváření tradičních hodnot typu přátelství, důvěra či věrnost, zůstaly bez širší odezvy. Jakoby neúspěch spotu předznamenával rozpad tohoto „nového spojení“? Dva měsíce po zveřejnění předvolebního videa výše zmíněné strany oznámily, že jejich společná kandidatura se v rámci blížících se sněmovních voleb nekoná a z velké vize spojenectví a bratrství se nakonec stala pouhá prázdná fráze PR kampaně.

Koaliční smlouva o spolupráci mezi KDU-ČSL a STAN byla podepsána teprve v dubnu tohoto roku a termín její úpravy na tzv. smlouvu o dlouhodobé spolupráci ještě nebyl stanoven. Lidovci se zalekli desetiprocentní volební hranice dvou spolukandidujích subjektů a v půlce července vyzvali hnutí STAN, aby pouze vyslalo své zástupce na lidovecké kandidátky a hranice nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny se tak snížila na pět procent. Starostové a nezávislí tento návrh posléze odmítli z důvodu budování vlastní stranické identity a nyní jde každá strana do voleb samostatně. Rozpad koalice těsně před volbami pravděpodobně nepřinese plusové body ani jednomu z politických uskupení, KDU-ČSL je ovšem v lepší výchozí pozici díky své stabilní voličské základně. STAN hrozí, že se jí dveře Sněmovny vůbec neotevřou. Možná proto teď tolik sází na známé osobnosti a „odborníky“ z řad nestraníků, jež by jí mohly přilákat nové voliče a zlepšit volební výsledek.

Ne vždy je však ona veřejná proslulost daného kandidáta dostatečnou kvalifikací k reprezentaci politické strany a přináší ovoce.

Tento týden ohlásil odchod z kandidátky hnutí STAN jeho lídr v Ústeckém kraji a také nejvýraznější tvář miliardář Dalibor Dědek. Známý podnikatel a obdivovatel Andreje Babiše na sebe po oznámení své aktivní podpory Starostů a nezávislých strhl hodně pozornosti a měl v hnutí velké plány. Však pouhé tři týdny trvalo jeho „ohřívání se“ v politice, které bude mít na stranu v rámci získávání hlasů ve sněmovních volbách spíše negativní dopad. Dědek údajně odstoupil kvůli negativní mediální nálepce „druhý Babiš, jenž koupil STAN pro svůj zisk a mocenské ukojení“. V očích svých stranických kolegů mu také uškodilo založení webu http://hledameslusny.cz/, který měl sloužit k hledání slušných lidí pro kandidátky STAN. Tento web totiž vyvolával otázky, jestli ve straně vůbec nějací slušní lidé jsou, když je teď po nich taková sháňka.

Dědek a Prachař 2
Dalibor Dědek a Antonín Prachař – tváře, na které STAN vsází svou kampaň?

Starostové ovšem za Dědka nemusí ronit příliš slz – odchod jednoho „slušného“ nestraníka totiž následoval vstup nového. Zpět na politickou scénu se opět vrátil bývalý ministr dopravy za hnutí ANO a další Babišův obdivovatel Antonín Prachař. Nový příchozí na kandidátku STAN v Olomouckém kraji opouštěl ANO loni v únoru a tvrdil, že se do politiky už nevrátí. Ale slovo dalo slovo a kritizovaný exministr, jenž nedokázal obsadit klíčové posty v rámci resortu a po necelém roce jej Babiš vystřídal šéfem společnosti Skanska Danem Ťokem, se vrací do hry o posty v nejvyšší politice, nyní však pod novou značkou. Předseda Starostů Petr Gazdík k jeho kandidatuře podotkl: „Jsme demokratické hnutí. Vítáme každého odborníka.“ Ale není odborník jako odborník, hlavně ti, co mění barvy, znovuotevírají již ukončené a opěvují své bývalé vůdce, nepůsobí zrovna věrohodně a o jejich jednotné identitě, o kterou strana tolik usiluje, nelze ani spekulovat.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading