O uplynulém víkendu jsme si odhlasovali další (možná necelou) pětiletku s Milošem Zemanem a pravděpodobně i pokračující čtyři roky s Andrejem Babišem v čele naší země. I přesto se nezdá, že by toleranční pakt Zeman-Babiš slavil velké vítězství. Od vyhlášení volebních výsledků není po Zemanovi ani vidu, ani slechu. Zrušil veškerou veřejnou agendu, nekomunikoval s médii, pouze poskytl krátký rozhovor pro svůj oblíbený dezinformační web Parlamentní listy. Poprvé se na veřejnosti objevil až včera kvůli jmenování soudců[1] a nutno poznamenat, že vypadal velmi unaveně a několik dní odpočinku mu viditelně k nabrání nových sil nestačilo. Prezident nám tedy stále chřadne a premiér od něj postupně dává ruce pryč.

Kvůli vyjádření hnutí ANO o přímé podpoře pro Zemana v prezidentských volbách se totiž Babišovi začali bouřit někteří straníci (možná i voliči) – např. europoslanec Petr Ježek s hnutím ukončil spolupráci. Zřejmě i proto byl Babiš před druhým kolem prezidentské volby už trochu opatrnější a kritičtější. Doporučil Zemanovi, aby neorientoval Českou republiku na Rusko a Čínu a distancoval se od některých svých spolupracovníků. Prezidentově salónku „vyvolených“ podporovatelů se poté předseda ANO v den sledování výsledků posledního kola prezidentské volby radši vyhnul a na vítězném pódium ve společnosti Zemanových nejbližších chyběl (a prezident na to ve svém projevu neopomněl upozornit[2]). Tento týden trestně stíhaný premiér zase v rozhovoru pro německý list Die Welt[3] řekl, že se současným prezidentem nemá „téměř vůbec nic“ společného a že migraci (hlavní téma proběhlých voleb) Zeman zveličil. Dále doplnil: „Poslouchejte, je to můj prezident. Podporoval jsem ho. Nemáme sice vždycky stejný názor, ale on mě také podporoval.“ Takže tu máme takové jepičí politické „přátelství“, které není založené na vzájemných sympatií či názorové shodě, ale pouze na pragmatickém principu – ty mě podpoříš ve volbách, já tě podpořím v rámci sestavování vlády.

Předseda ANO přilákat nové voliče nutně potřebuje, protože i s vítěznými necelými třiceti procenty jeho hnutí těžce hledá koaliční partnery. Trestně stíhaný premiér holt není každému po chuti.

Babiš si určitě dělá ambice na více než padesátiprocentní zisk v příštích parlamentních volbách a dobře reflektuje, že společnost je rozdělená na dva tábory. Nekritická a absolutní podpora Zemana by pro něj a jeho hnutí znamenala odliv významné části voličů, proto to hraje jako správný pokrytec na vícero stran zároveň a nikdy nevyslovuje podporu bez výhrad. Předseda ANO přilákat nové voliče nutně potřebuje, protože i s vítěznými necelými třiceti procenty jeho hnutí těžce hledá koaliční partnery. Trestně stíhaný premiér holt není každému po chuti. I přesto se ale vždy najdou ty nedemokratické či extrémistické politické strany, které za účast na řízení státu přistoupí na cokoliv. V kuloárech se ale stále častěji skloňuje údajné sestavování (Zemanem preferované) menšinové vlády ANO s podporou KSČM, SPD a pár přeběhlíků. Komunisté společně s ANO již mají expertní týmy, které vyjednávají programové průniky a podmínky možné spolupráce. Zdeněk „mlátička“ Ondráček se chystá ke třetí kandidatuře do čela komise pro kontrolu GIBS. A Tomio Okamura možná vyčkává, zda mu účast po boku Miloše Zemana na prvním vystoupení po oznámení výsledku voleb a zařazení se do okruhu jeho nejbližších podporovatelů, pootevře cestu k vyjednávání o podpoře Babišovy vlády.

Nechme se tedy překvapit, jak se politikaření a kšeftování s programy bude vyvíjet, každopádně politické kamarádství až za hrob, podobně jak je drží již od dob opoziční smlouvy Zeman s Klausem, se mezi Zemanem a Babišem nerýsuje. Politickému panáčkovacímu cirkusu a nadbíhání „děj se, co děj“ tentokrát budeme ušetřeni, ale jenom proto, že Babiš se nechce Zemanem příliš špinit, a tím připravovat svoje hnutí o hlasy. Miloš Zeman je muž minulosti, Andrej Babiš má lepší politické vyhlídky, ale jen do chvíle než půlka českého národa procitne. A to může nastat velmi brzy. Sestavení menšinové vlády s podporou komunistů, SPD a přeběhlíků (pokud k němu dojde), by mohlo být pro Babiše polibkem smrti.

 

 

————————————————————————————————–

[1] http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2378836-prezident-zeman-jmenoval-25-soudcu-pozadal-je-o-shovivavost-k-mistnim-politikum

[2] http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2374930-moje-posledni-politicke-vitezstvi-zeman-chce-byt-pokornejsi-a-vstricnejsi-nazorum

[3] https://www.welt.de/politik/ausland/article173006605/Ministerpraesident-Babis-Mit-Trump-hatte-ich-gemeinsam-dass-wir-tschechische-Frauen-hatten.html

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading