Nastupující ministryně spravedlnosti čelí dalšímu podezření z plagiátorství – nyní u své diplomové práce z roku 2005. Vědeckou stať s názvem „Mikroklimatické podmínky v chovu králíků“ obhajovala na brněnské Mendelově univerzitě a získala díky ní titul Ing. Podobně problematická je i magisterská práce ministryně o rodinném právu, kterou obhajovala roku 2011 na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Malá opisování v obou případech odmítá. 

Vzdělání nové ministryně spravedlnosti vyvolalo celou řadu pochybností. Podle rektorky brněnské Mendelovy univerzity Malá opsala v literární části práce jedenáct stran a jedná se o plagiát. Panevropská univerzita uvedla, že údajný nečestný postup ministryně a možné pochybení z něj plynoucí nejsou odpovědností školy. V roce 2005 ještě neexistoval elektronický systém ověřování plagiátorství. Druhá práce ministryně prošla standartním systémem kontroly slovenského registru závěrečných prací (CRZP) – který však tehdy nepracoval s databází českých textů. V případě, že by se podezření z opisování prokázala, ani jedna ze škol nemůže Malé zpětně tituly odebrat.

Ministryně si za svými pracemi i přes kritiku médií a výsměch veřejnosti na sociálních sítích pevně stojí. Podle svých slov má čisté svědomí – nad svou statí o chovu králíků prý strávila spoustu času a nemá problém si ji kdykoli obhájit. Když ji ale reportéři České televize chtěli dát prostor k vyjádření, z ministerstva je vyprovodila ochranka. Arogance moci a dno české politiky už delší dobu nezná mezí. Premiér Andrej Babiš by se měl v pondělí se šéfkou rezortu spravedlnosti sejít a situaci řešit. Pokud se prokáže, že opisovala, měla by podle jeho slov odstoupit. Podobných kauz jako je tato, Česká republika za svou novodobou historii moc nepamatuje. Asi není třeba zmiňovat, že na Západě by za daných okolností politik okamžitě rezignoval, aby neměl z ostudy ještě větší kabát. U nás je bohužel politická kultura stále u bodu mrazu.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading