Vláda se rozhodla ušetřit na neziskovkách. Ministryně financí Alena Schillerová to společně s premiérem Babišem oznámili po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech.

Nezisková organizace je velmi široký pojem. Zahrnuty jsou zde například nadační fondy, církve, společensky prospěšné organizace, zájmová sdružení, humanitární organizace, kulturní či sportovní spolky. V jádru jde o organizace, které nevytváří finanční zisk pro své vlastníky, správce či zakladatele. Nejsou tedy podnikatelským subjektem a zakládají se za účelem uspokojení potřeb komunit a občanů.

Neziskové organizace a premiér Babiš
V Česku funguje přes 120 tisíc neziskových organizací.

V České Republice funguje přes 120 tisíc neziskových organizací. Z toho státní příspěvky dostává jen několik procent. Odpůrcem neziskových organizací byl již prezident Klaus a trend očerňování neziskovek stále roste. V současné době není neziskovkám nakloněna i velká část veřejnosti. Neziskovky a jejich p

odporovatelé se hájí tím, že neziskové organizace jsou jedním z hlavních pilířů demokratické společnosti, hned vedle státního a firemního sektoru. Upozorňují také, že neziskové organizace se starají o služby které stát nemůže nebo nechce dělat.

Dle nejnovějších zpráv by měly neziskovky přijít i o tři miliardy, což je skoro čtvrtina všech vládních příspěvků. Zároveň však Schillerová nechce sahat na dotace pro neziskové organizace pomáhající znevýhodněným osobám, jmenovitě hendikepovaným, nemocným či starým lidem. Babiš pak zase nechce sahat na sportovní organizace, které jsou největší položkou na seznamu dotovaných neziskovek. Nezbývá tedy mnoho. Tento krok očividně cílí na neziskovky politického charakteru. Tedy ty, které by mohly být v opozici vůči Babišově vládě.

Je zřejmé, že Babiš si opět potřebuje došlápnout na nepohodlné a Zeman ho v tom jako zarytý odpůrce neziskovek a Babišova loutka podporuje. Jde o další krok Babišova populismu. Neustále narážíme na jeden a ten samý problém, a to Babišovu schopnost zabít dvě mouchy jednou ranou. Zdá se, že každý krok, kterým si utvrdí své místo a rozšíří své působení, mu zároveň přivede nové voliče či alespoň utvrdí ty staré.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading