Ceny bytů dosahují nebeských výšin. A to nemluvíme o cenách pozemků a domů. Pejsek s kočičkou měli kde bydlet. I ježibaba měla svoji perníkovou chaloupku. Pokud chceme žít, musíme bydlet. Doba je taková, že málokterý občan si může dovolit vlastní příbytek. Problém dostupného vlastního bydlení, který máme společný se světovými metropolemi jako je Londýn a Paříž. A politici si toho všímají. Nejedna politická strana zapojila tuto problematiku do své předvolební kampaně.

Hnutí Ano slibuje výstavbu nových bytů a urychlení procesu schválení změn územního plánu. Odstranění stavebních uzávěr, které údajně blokují zelení a aktivisté, urychlení zástavby průmyslových zón a zamezení krátkodobým pronájmům. Piráti naopak přichází s legislativou pro tyto krátkodobé pronájmy (jako je služba Airbnb), zavedení jednotného kontaktního místa pro stavaře, zřízení kanceláře státního architekta a nabídnout obcím nevyužívané jednotky ve vlastnictví státu.

Už i současná vláda přichází s novou, říkejme tomu vstřícnou nabídkou, pro bydlení mladých párů. Nabídla možnost půjčky na vybavení, rekonstrukci či stavbu nové nemovistosti, ve výši až dvou milionů korun. Věk obou dvou žadatelů musí být méně než 36 let. Zároveň pár musí splňovat podmínku svazku nebo registrovaného partnerství. A pokud není pár sezdaný, ale má dítě do 15 let, splňuje kritéria taktéž. Příjem žádostí odstartoval 15. srpna a vláda vyčlenila 650 milionů korun. Tento státní úvěr lze kombinovat s hypotékou. Tudíž se zadlužíte dvakrát. Splácet budete bance i státu.

A jak už tomu u nás bývá, hned v den spuštění přijímání žádostí se tvořily fronty před budovou Státního fondu pro rozvoj bydlení. Jenže to má háček. Kolik stojí takový byt na Praze 4? Nebo kolik stojí byt pro tříčlennou rodinu v centru Brna? Stačí jen dodat, že nabídnout párům půjčku s úrokovou sazbou něco málo přes jedno procento je sice hezký krok, ale nepovede to naopak k tomu, že se tyto páry přesunou z velkých měst na venkov? Kde jim právě tato půjčka vystačí na slušné zázemí. A nebylo by lepší začít u podstaty problému? Proč stoupá cena nemovitostí? A nebylo by rozumnější těchto 650 milionů investovat jinak? Například zvýšit porodné a mateřskou? Stát by sice nedostal tuto částku zpět, ale skutečně by přispěl ke zkvalitnění života mladých rodin.

Faktem je, že bydlení v lukrativních lokalitách se stává pro mladé páry nedosažitelným. Stejně jako najít vhodnou školku pro své dítě, která si neúčtuje obří částky kvůli možnosti bezlepkové, vegetariánské a veganské stravy. A nám zbývá se jen ptát, co je v zájmu státu. Občané zakládající rodiny v příjemné lokalitě s dostupností vzdělávacích institutů? Nebo občané, kterým nezáleží na lokalitě ani na školách, a stěžejní je pro ně cena?

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading