Chtěli jste někdy okusit život celebrity? Už jste někdy snili o davech fanoušků? Chtěli byste vcházet na červený koberec za zvuku cvakání fotoaparátů? Aby dav skandoval vaše jméno? Aby vás na večírek doprovázela ochranka? Inu, všechno se dá zařídit. Existuje totiž firma, která všechny tyto služby poskytuje. Jmenuje se Crowds on demand. Neboli davy na zakázku. Společnost vzniká v roce 2012 a jejím zakladatelem je Adam Swart. V podstatě poskytuje služby placených komparzistů, kteří se rádi vžijí do role ochranky, demonstrantů, skalních fanoušků a paparazzi. Ačkoliv má firma základny pouze v amerických městech, její vliv dorazil i do Evropy. I do jedné malé středoevropské země.

Ne poprvé. Ne naposled.

Že se firmě dostalo evropské pověsti, o to se postaral podnikatel Pavol Krúpa. Právě služby této společnosti využil při plánovaných demonstracích. Začalo to demonstrací proti firmě Kraft Heinz, která je proslulou výrobnou kečupů a hořčice. Právě v této společnosti je firma Krúpa Global Investments (dřívě Arca Capital) jedním z většinových vlastníků. A Krúpovi se nelíbilo, jak se společnost staví k právům akcionářů. Proto využil nabídky pana Swarta. Navlékl demonstranty do kostýmů kečupu a nechal je skandovat ,,kečup není zelenina“. No, možná ne právě toto heslo, ale podstata zůstává stejná. A služby firmy Crowds on demand se mu zalíbily natolik, že neváhal jejich placené demonstranty využít znovu. Protože, dle jeho vlastních slov, není to přece neetické.
Další z takových ,,etických“ kroků byla demonstrace údajných horníků z OKD. A tentokrát se Crowds on demand činila na více úrovních. Rozeslali množství e-mailů se lživými obviněními Bakalovým obchodním partnerům. Poslední tečkou byla demonstrace v USA přímo před Bakalovým domem. Samozřejmě s placenými komparzisty, kteří se vydávali za dotčené horníky. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Bakala podává žalobu podle amerického zákona proti vydírání a korupci.
Dle Krúpových slov, se Adam Swart stal jeho dobrým přítelem a on sám cítil morální povinnost podpořit Krúpův boj proti Bakalovi. Neboť je Bakala také americkým občanem a Swart cítí závazek k Americe takového člověka perzekuovat. Tak určitě.
A není tomu dávno, co se další placený dav shromáždil před americkou ambasádou. Tentokrát šlo o hodně nevydařenou akci. Především výběr komparzistů byl velice nerozvážný. Studenti totiž ani nevěděli proti čemu protestují. V rukou drželi transparenty ,,Bakala do basy“, přitom zvolávali ,,Vydejte nám Babiše“. Možná pro příště by měl pan Krúpa skutečně dohlédnout, jaké demonstranty platí.
Objevily se i zvěsti, že Krúpa podnikatele Bakalu vydíral, že nepřestane s dalšími protesty, dokud Bakala nepřevezme zodpovědnost za údajné zpronevěření peněz z OKD. Jedno je ale jisté. Pavol je megaloman a pozornost si užívá. To mají s panem prezidentem společné. I proto si Zeman pojistil jeho oddanost státním vyznamenáním.

Za peníze si dnes můžeme koupit skoro cokoliv. Přízeň, popularitu i pověst. Jenom škoda, že si pan Krúpa nemůže koupit rozum náš a našich spoluobčanů.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading