Dnešní demonstrace na Letné se možná zapíše do historie jako největší z demonstrací minulých i budoucích. Dnes od půl páté se rozezní zvony na Letenské pláni. Nechají davy Andreje chladným? A zvedne se ze židle (s pomocí berlí) i prezident republiky? Dokážeme to, co dokázali sousední bratia? Hlas lidu může dnes změnit politické zastoupení země. Budou se na Letné psát nové dějiny?

Ale Babiš bojuje. Respektive jeho tým bojuje. Jeho PR tým je v posledních týdnech pilnější než obvykle. Příspěvky na Facebookových stránkách Andreje Babiše jsou čím dál delší, a čím dál častěji se pod nimi objevují komentáře podpory a slova chvály. Poslední z Babišových příspěvků obsahuje i tuto větu: ,,Ale aby někdo veřejně ponižoval paní, které je 71 let a je odbornicí na právo, respektovanou jejími kolegy a celou justicí, to zažívám fakt poprvé.“ Babiš mluví samozřejmě o ministryni Benešové. Je třeba připomenout, že věk není důkazem moudrosti. Je třeba připomenout, že Babiš veřejně uráží občany, republiku a celý demokratický systém. A je třeba připomenout, že tito ,,kolegové, co Benešovou respektují“ jsou především ti, kterým Marie dopomohla či dopomáhá ke společným cílům. Stejně tak není úcta ke stáří automaticky vymahatelnou. Neuznáváme všechny staré lidi jenom proto, že jsou staří. Uznáváme je pro jejich činy a přesvědčení. Ačkoliv má paní Benešová za sebou bohatou a i úspěšnou kariéru, součástí této minulosti jsou i události, které poukazují na další vlastnost paní ministryně, která se stala předmětem protestů.

U moci premiéra stále drží prezident republiky. Symbol republiky a reprezentace občanů. Prezident, který vedle mladé a krásné prezidentky Slovenska vypadal jako ghúl dřímající a vzdálen jen krok od smrtelné postele. I přes jeho (na první pohled chatrné zdraví), lže veřejně o svém zdravotním stavu, a lže i o své schopnosti zdravého úsudku. Proto není prezidentova podpora Babiše, veřejně deklarovaná, stěžejní ani věrohodná. Zdraví a výroky prezidenta svědčí o tom, že tuto osobu nemůžeme brát vážně. A nebudeme spokojeni s jeho často urážejícími výroky jen proto, že ctíme stáří.

Stejně tak jako se dva nejvyšší představitelé státní moci stále odvolávají na demokratické volby. My, občané, volby respektujeme. Ale to neznamená, že budeme další čtyři roky mlčet, když dojde k závažnému nedodržení nezávislosti či nestrannosti těchto dvou panáčků. Podobně se k demonstracím staví další kontroverzní persona. Podle Václava Klause jsou demonstranti a podporovatelé Milion chvilek jen hrstička frustrovaných z toho, že nezvítězili ve volbách. Uvidíme, jak velká bude ta hrstička dnes.

Jako třešnička na dortu, našeho pana premiéra nezajímá ani budoucnost naší země, natož naší planety. Protože nepočítá s tím, že by tu po Agrofertu něco zbylo. Čtvrteční summit Evropské unie ukázal další z premiérových skvělých vlastností. Díky němu a představitelům Polska, Maďarska a Estonska nebyla přijata úmluva o dosažení emisní neutrality do roku 2050. Jak se vyjádřil Babiš, proč by nás měla zajímat budoucnost, když je přítomnost tak skvělá. S Babišem na věčné časy. Jen doufejme, že ty právě dnes skončí.
Politická lúza by se dnes měla obávat o své nenasytné krky.

 

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading