Svět se rozdělil na dva tábory. Jeden věří, že žalobce Jaroslav Šaroch ukončil trestní stíhání Andreje Babiše oprávněně. Druhý věří, že je Šaroch zaujatý, a má na zastavení obžaloby své zájmy. Do jakého tábora byste na prázdniny jeli vy? A co na to naše stará známá ministryně Benešová?
Krátce si představme pána, jehož jméno je teď tolik zmiňováno v médiích. Jaroslav Šaroch, rozen Šaroch, dozoroval vyšetřování Čapího hnízda již od vajíčka. Má pověst jako důkladný a ryze logicky uvažující člověk. Během samotného vyšetřování vyjádřil nesouhlas s Babišovým obviněním, že je to celé vykonstruovaný proces. A kampaň. Policejní komisař Pavel Nevtípil několikrát čelil kritice z premiérových úst, a Šaroch se jej vždy zastal. Suma sumarum, Jaroslav Šaroch vystupoval jako člověk vědomý premiérových možných zločinů.

Komunita žalobců, právníků a poslanců byla tak dokonale zaskočena jeho závěrem. A občané České republiky taktéž. Mýlil se Šaroch tehdy nebo se mýlí nyní?

Unie státních zástupců proto žádá vysvětlení. Proč se Šaroch rozhodl takto? Bereme v potaz i fakt, že Šaroch reprezentuje instituci, která se může v současnosti potýkat se ztrátou důvěry veřejnosti. A o to víc, že Andrejovy kauzy sleduje velmi pečlivě široká veřejnost, a velká část české populace je přesvědčena o jeho vině. Zvláště proto, že důkazů o Babišově trestné činnosti je několik, a není to jeden jediný ojedinělý incident.

Nejrozporuplnější je ovšem vyjádření Zemanovy figurky Marie Benešové. Ministryně spravedlnosti se k rozhodnutí zastavit trestní stíhání vyjádřila, že jej nechápe a považuje jej za rozpačité. Stejně tak považuje současný stav kauzy Čapí hnízdo jako důkaz špatného stavu státního zastupitelství. Současně dodala, že považuje za ojedinělé, že nejvyšší státní zástupce Zeman mlčí, pravděpodobně předpokládá, že bude ještě v této věci činný. Zeman má moc se do věci vložit do tří měsíců, a usnesení o zastavení stíhání zrušit. Je jen otázkou času, kdy Benešová pošle Zemanovi dopis (stejně jako to udělala u jiných velkých kauz – např. OKD) a poradí mu, jak by se měl v dané situaci zachovat. Otázkou zůstává, za který tým Benešová vlastně kope.

Apel, s nímž vystupovalo občanské hnutí Milion chvilek se tak v tuto dobu stává mnohem významnější. Noční můra se stala realitou. Žijeme ve státě, kde justice již není nezávislá? A nakolik rozhoduje o trestním stíhání premiéra jeden jediný člověk? A neblížíme se našim bratrům Slovákům, kde jeden oligarcha měl pod palcem soudce, státní zástupce i prezidenta? A musí čeští občané státní orgány žádat o nezávislost? Dostal Andrej k narozeninám od Šarocha nevinu? Nebo je Andrej nevinný, a my celou dobu žijeme v bludu?

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading