V posledních týdnech jen málokomu uniklo jméno Ladislav Vrabel. Tento charismatický řečník se v nedávné době nechvalně proslavil organizací protivládních demonstrací. Ty se normálně smýšlejícímu člověku zdají jako naprosté absurdní drama, zrovna tak jako jeho podivné praktiky získávání peněz právě na tyto demonstrace (nebo na svých 27 exekucí).  

Tento českobudějovický rodák však není veřejně známou osobností jen posledních pár týdnů či měsíců. Už před více než deseti lety byl považován za „idol budějovických sluníčkářů“ a „symbol občanské cti a odvahy“, když se hrdinně stavěl kmotrovským praktikám v domovském městě. Už tehdy však jeho projevy nebyly zcela souvislé – vedle obrany čistoty politiky vystupoval ostře proti islámu, to už tedy v podobném duchu s dnešními protisystémovými demonstracemi, kde se nezřídka objevují například proruská hesla.  

Co je ale ještě pozoruhodnější, je jeho um zmanipulovat své příznivce do té míry, že mu budou slepě posílat nemalé částky, a to rozhodně nejen na demonstrace. Ladislav Vrabel do loňského roku čelil 27 exekucím, sociální pojištění neplatí už 20 let a pojištění zdravotní od roku 2000. Podobně neplatil poplatky za popelnice, elektřinu, či pokuty z veřejné dopravy již od roku 1999. Nic z toho však jeho stoupence nemůže rozhodit, na jeho žádosti posílají větší a větší částky.  

Zdroj fotografie: forum24

Bývalý jihočeský novinář Richard Vlasák je toho názoru, že je Vrabel v životě něčím výrazně frustrovaný, ne nutně politikou. Za svou životní nespokojenost viní demokratický systém, který mu štěstí ani úspěch nepřinesl. Podobně to podle jeho slov mají Vrabelovi podporovatelé – je jedním z nich, proto má u nich jeho slovo takovou sílu. Tito lidé tomu moc dobře rozumí, velice s ním souzní, jeho hřímavá slova padají na úrodnou půdu. Mají dojem, že je konečně někdo vidí.  

Vzhledem k tomu, že na sebe Vrabel podal insolvenční návrh a neplní podmínky stanovené soudem, je možné, že bude obviněn z maření insolvence. Insolvenční správce Martin Koubek se už pokusil obstavit účty Vrabelovy manželky, na které byly převedeny peníze jeho fanoušků. Česká spořitelna však požadavek správce odmítla, je podle nich „přinejmenším problematický, ne-li odporující zákonu“. Je tedy věčná škoda, že je insolvenčním správcem právě Koubek, a ne například Lee Louda, který s Českou spořitelnou často spolupracuje. Ti se totiž podle všeho dokážou dohodnout na všelijakých praktikách. 

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading